Saveti i tehnike za malterisanje za molera sam svoj majstor

malterisanje

Ako ste početnik u malterisanju onda pre samog posla razmotrite ove savete i tehnike za pravilu pripremu za posao.

1. Izaberite površinu: Ako ste novajlija u malterisanju, poželjno je da počnete u dodatnoj spavaćoj sobi sa postojećim lošim finišom koji se samo može popraviti što će uveliko da smanji pritisak na vas. Zapamtite, možete da gletujete zidove koliko god hoćete puta pa uvek možete da prekrijete ne tako zadovoljavajući posao kako sami napredujete.

Malterisanje je uglavnom stvar samopouzdanja i možda želite da počnete sa prostorom gde niste pod stresom pre nego što krenete na sopstvene zidove po prvi put. U svakom slučaju, ne brinite, ukoliko imate pristojan kurs za malterisanje koji pratite, saznaćete da ovo nije dugačka krivulja učenja i bićete iznenađeni kako će vaš prvi rezultat da bude dobar.

Zapamtite: 90% malterisanje je samopouzdanje i bukvalno pridržavanje onoga što mi u Savladavanju Malterisanja nazivamo „Zlatnom formulom“.

2. Osigurajte dobre zalihe vode: Ukoliko je čistoća najbliža Božanstvu onda je malterisanje svet zanat! Pitajte bilo kojeg molera i on će vam reći isto, držite vašu opremu potpuno čistom i što je najvažnije čistite u toku rada.

Kao što ćete bez sumnje primetiti, umešani malter je veoma tvrd kad se osuši i stvrdnjava se prilično brzo. Možda smatrate da ćete oprati osušeni malter na kantama i opremi nakon što završite posao ili da to ostavite za sutradan, ali verujte mi, osušeni malter je pričvršćen poput kamena i morate da temeljno i stalno čistite u toku rada.

Postoje tri razloga za ovo:

* Malter se daleko lakše čisti kada je vlažan.
* Opremu za malterisanje obično treba zameniti ako malter ne saperete vodom pre nego što se osuši i ovo može da bude skupo i da bude rasipanje.
* Sve mrlje osušenog maltera na vašoj kanti ili opremi iz prethodnih faza rada će kasnije da se raspu i pokvare kasnije zameše maltera. Ovo može da uzrokuje katastrofu jer će ovi mali gremlini da izazovu ogrebotine ili „praznine“ na završnom sloju izazivajući beskrajnu frustraciju i loš rezultat.

* Prljanje novih zameša maltera može da uzrokuje da se vreme sušenja maltera promeni što ćete i sami uvideti i ovo će da uzrokuje haos pri primeni „Zlatne formule“ koju koriste mnogi moleri.

* Uprljani malter ne može da se koristi i moraće da se baci što košta vremena i novca.

* Dobar zanatlija je uredan i aljkavi procesi vode do aljkavo urađenog posla i nezadovoljnih mušterija.

Da bi osigurali čist posao, trebaće vam dobra snabdevenost čistom, svežom vodom. Ovo može da predstavlja problem na nekim građevinskim mestima gde nema tekuće vode. Takođe, pošto malter i moleri mogu sve da uprljaju treba da izbegavate upotrebu vaše sopstvene ili mušterijine kuhinjske sudopere ako je to moguće. Unapred napunite dosta kanti sa vodom za mešanje i čišćenje i upamtite da malter može da zapuši odvode pa izbegavajte da prosipate u wc šolju ili ispirate kroz cevi previše zameše maltera. Prospite vodu uprljanu malterom u glavni vanjski odvod, ne lavaboe (još nismo pisali o Savladavanju Vodoinstalaterstva!). Naročito, uvek držite čistima kante i mistriju i pazite da koristite samo potpuno čistu vodu za mešanje maltera. Kao pravilo, ako je ne biste pili, ne koristite je za mešanje maltera.

Koristite uvek i samo čistu i veoma svežu vodu za mešanje maltera. Ako ne budet to radili onda će vaš malter da se „ugasi“ (tj. da se osuši) previše brzo i trebaće ga baciti. Zato, kao pravilo…

* Nikada ne koristite malter koji se gasi – malter je jeftin stoga ga bacite i počnite ponovo.

* Nikada ne koristite malter koji je bilo čim uprljan.

3. Odvojte sebi vreme da završite posao:

Malterisnje ustvari ide mnogo brže nego što to mnogi misle ali je ipak potrebno vremena. Veliki deo vašeg vremena će biti priprema i čišćenje posle pa malterisanje nije posao za koji možete da odvojite poneki sat tu i tamo. Zaista vam je za to potrebno najmanje pola dana (3 do 4 sata) da bi nadoknadili vreme koje je potrebno za mešanje maltera, prekrivanje i finiširanje zida ili zidova i da zatim očistite i pospremite. Moj savet je da odvojite najmanje 2 do 3 sata za malterisanje (vreme potrebno za tipičan zid za početnika) i još po jedan sat oko tog vremenskog perioda za pripremu i čišćenje. Dakle, da vam se otprilike predoči, da, možete da dođete sa posla uveče i da uradite nešto na zidovima odmah nakon večere, ali očekujte da ćete prati opremu u ponoć! Ali čekaj, to je bolje od gledanja televizije, pa nemojte da vas ja sprečavam. Još bolje je da odvojite pun vikend da bi imali mogućnost da završite celu prostoriju kao potpuni početnik.

4. Osigurajte da ste isplanirali posao

Moj savet vam je da ne zagrizete veći komad nego što možete da sažvaćete kao početnik. Malterisanje je uvek trka sa vremenom kao što objašnjavam u mom kursu kada govorim o fazama Zlatne formule i kako ona funkcioniše. Stoga, pokušati da odjednom izmalterišete celu prostoriju kao početnik (tj. pokušati da radite odjednom na sva 4 zida) neće biti moguće i ubrzo će da pretvori ono što bi trebao biti zadovoljavajući posao u loše iskustvo u kome ništa neće biti urađeno na zadovoljavajućem nivou.

Savetujem da kao početnik krenete sa samo 1 površinom pojedinačno i slobodno ostavite veće zidove za kraj. Svi moleri unapred znaju tačno šta taj dan nameravaju da postignu i planiraju u skladu sa tim. Uvek izbegavajte da zagrizete više nego što možete da sažvaćete jer ako to uradite ubrzo ćete se udaviti!

Pazite da ste pre nego počnete proverili listu opreme i da imate dovoljno maltera za posao, jer jednom kada krenete da malterišete i radite prema Zlatnoj formuli, nećete imati dovoljno vremena da ostavite posao dovoljno dugo da nabavite još materijala.

I naposletku, još jedno upozorenje:

Uvek isključite glavno napajanje kada malterišete blizu neke električne utičnice, prekidača, sijalice ili električnog aparata. Mešani malter je uglavnom na vodenoj osnovi i kao što sam siguran da to znate, mešanje vode i elektriciteta je potencijalna smrtonosna kombinacija. Ukoliko imate bilo kakve sumnje, uvek pitajte ovlašćenog električara i nadzornika gradnje pre započinjanja posla malterisanja.