Dubrovnik, Ostrva Hvar i Korčula, Split i Modra Špilja

Dubrovnik

Bivši grad-republika Dubrovnik se nalazi na obali južne Dalmacije, u najjužnijoj oblasti Hrvatske. Iza njega se uzdižu Dinarski Alpi, krečnjački vrhovi koji čine granicu sa Bosnom i Hercegovinom, a grad gleda na plave vode Jadrana. Drevni zidovi grada, ojačani tvrđavama iz XV-og veka, okružuju i štite izvanredno sačuvan istorijski centar grada, koji je 1979. postao deo UNESCO-ve Svetske kulturne baštine.
Poznat pod imenom Raguza od XII veka do 1918, postao je bogata i moćna republika zahvaljujući svojoj lokaciji. Do XVI veka imao je veliku flotu trgovačkih brodova koji su prevozili robu do zapadne Evrope, ali je njegov pad počeo nakon strašnog zemljotresa 1667, koji je sravnio sa zemljom mnogo gotičkih zgrada i u kome je poginulo oko 5.000 ljudi. Izgrađene su nove barokne zgrade, a do danas su ti utvrđeni srednjovekovni zidovi u velikoj meri štitili grad od ratova koji su se vodili oko grada. Početkom devedesetih godina XX-og veka jugoslovenska vojska je opsela Dubrovnik i uništila dosta krovova od terakote. Međutim, brižljivom restauracijom, grad je povratio svoju raniju slavu.
U starom delu grada zabranjen je prolaz vozilima, ali on je ipak mali i lako se mogu posetiti sve znamenitosti, a i samo pešačenje tim delom grada je zabavno. Glavna ulica, Palaca, popločana je svetlucavim belim krečnjakom šezdesetih godina XV-og veka, iako su zgrade sa obe strane podignute nakon zemljotresa. Palata Sponca datira iz dvadestih godina XVI-og veka i jedna je od građevina koja nije uništena zemljotresom. Ostale važne zgrade su Rektorova palata, Katedrala, Dominikanski manastir sa svojim samotanom iz XV-og veka i Franjevački manastir.
Hvar je dugačko uzano ostrvo koje časopis Traveler 1997. godine proglasio jednim od deset najlepših ostrva na svetu. To je savršeno mesto za beg iz unutrašnjosti, ostrvo polja lavande, vinograda i brda koja daju prelep pogled sa planina na kopnu. Ostrvo ima mnogo lepih venecijanskih sela i ako želite odmor, idite ka jugoistoku, koji je još uvek u velikoj meri netaknut.
Venecijanci su doneli napredak Hvaru u XV-om i XVI-om veku, koristeći ga kao bazu za svoju jadransku flotu. Turske trupe su 1571. opustošile Hvar. Građevine koje danas vidite su uglavnom podignute u poznom XVI-om veku, ili još kasnije.
Trg svetog Stefana je najveći u Dalmaciji. U njemu ima radnji i kafića, čiji je jedan deo okrenut ka luci, a u drugom se nalazi veličanstvena katedrala iz XVI-og veka. U južnom uglu trga nalazi se bivši Arsenal, u kome se danas nalazi umetnička galerija koja vodi do starog pozorišta. Lučni svod ispod galerije ranije je omogućavao sigurno usidrenje brodovima da bi se obavile popravke. Demokratski sporazum koji je potpisan 1610. dao je svim građanima jednaka prava i tokom kratkog vremenskog perioda godine su se brojale od tog datuma, a latinski natpis na vratima znači „druga godina mira“.
U južnom delu trga nalazi se impresivan Franjevački manastir, danas muzej, gde se tokom leta izvode koncerti, a u severnom delu trga postoji staza koja vas vodi do zamka iz XVI-og veka.
Korčula je dugačko uzano ostrvo južno od poluostrva Pelješac, u južnoj Dalmaciji. Smatra se da je ostrvo dobilo ime po grčkoj reči „korkira melaina“ koja označava guste borove šume kojima je nekad bila prekrivena. Do Korčule se stiže kratkom vožnjom trajektom sa kopna. Korčula je prvi put bila naseljena 6.500 godina p.n.e.
Grad Korčula, na severoistočnoj obali, često se opisuje kao mali Dubrovnik zbog krovova od terakote smeštenih na malom utvrđenom ostrvu. Ostrvo je nekoliko vekova bilo pod vlašću raznih vladara, ali je venecijansko arhitektonsko nasleđe iz perioda između 1420. i 1779. godine nenadmašno.
Glavni ulaz u stari utvrđeni deo grada je Kapija, a simbol Venecije, krilati lav svetog Marka nalazi se na glavnom trgu. Ulaz je sagradio Bonino Milanski 1412. godine i na njegovoj levoj i desnoj strani nalaze se Adam i Eva, a iznad je sveti Marko. U centralnom delu pročelja građevine nalazi se predivan prozor sa ružama. Renesansnu unutrašnjost je izradio lokalni klesar i u njoj se nalaze umetnička dela čak iz Tintoretovog perioda.
Pored katedrale se nalazi Knežev dvorac, u kome se nalazi gradska riznica, a preko puta nje je muzej smešten u renesansnoj palati Gabrieli iz XVI-og veka. Ostrvo je poznato po moreski, srednjovekovnom viteškom plesu sa mačevima koji vodi poreklo iz Španije, a sada se izvodi tokom leta, u vrtu u blizini Kapije.
Nalazi se na poluostrvu koje štrči u Jadransko more i drugi je po veličini grad u Hrvatskoj, sa fascinantnom istorijom. Rimski imperator Dioklecijan je 295. godine naredio da se ovde sagradi ogromno naselje i srce samog grada još uvek je okruženo drevnim zidinama.
Tokom srednjg veka unutar zidina je izgrađeno mnogo novih građevina koje su objedinjavale delove rimske strukture, čime se narušio prvobitni izgled naselja. Tokom skoro 400 godina, od 1420. godine, Split je bio pod vlašću Venecije i postao je bogata trgovačka luka. Građene su velelepne venecijansko-gotičke palate, a rezultat te arhitektonske mešavine je jedinstven.
Bronzana kapija, jedna od četiri, vodi od obale do podruma, niza podzemnih hodnika za koje se kaže da su bili Dioklecijanov zatvor. Njegov mauzolej, koji čuva drevna egipatska sfinga, predtavlja mesto na kome se nalazi jedna od najstarijih katedrala na svetu, posvećenih svetom Dominusu, čiji ostaci su u XVII-om veku stavljeni na mesto Dioklecijanovih. Kružna unutrašnjost ima osam stubova koji podupiru kupolu i osmougaonu propovedaonicu iz XIII veka, napravljenu od izuzetno izgrađenog kamena. Drvena vrata, koja su danas zaštićena, napravljena su 1214. godine i raskošno su izrezbarena, prikazujući scene iz Hristovog života. Ako se popnete uz stepenice zvonika, imaćete prelep pogled na celu oblast.
Gradski muzej je predivno mesto venecijansko-gotičke arhitekture, a sagrađen je u XIV-om veku kao mesto za papsku porodicu. Gvozdena kapija na zapadu vodi do Narodnog trga popločanog belim mermerom, na kome se, u gotičkoj zgradi sa tri luka, sagrađenoj 1443. godine, danas nalazi Etnografski muzej.
Dalmatinska obala je razuđena celom svojom dužinom mnoštvom ostrva. Ima ih preko 1.100, a manje od 100 ih je naseljeno. Ostrvo Vis je od kopna najudaljenije naseljeno ostrvo i do 1989. godine bilo je baza jugoslovenske mornarice. Ova činjenica, kao i relativna izolacija ostrva, omogućila je da Vis ostane prilično netaknut uprkos surovoj prirodnoj lepoti njegove unutrašnjosti, kao i venecijanskoj tvrđavi iz XVI-og veka i manastirima.
Samo 5 km jugozapadno od Komiže, još jednog grada na Visu, na zapadnoj obali, nalazi se ostrvce Biševo. Formirano od krečnjaka, ostrvo ima površinu manju od 6 km2 i ima populaciju od samo 20-ak stanovnika. Na istoku se Biševo uzdiže 240 m, a u njegovom središtu se nalaze maslinova šuma i vinogradi. Međutim, Biševo je najpoznatije po svojim pećinama duž obale ostrva. Tu se nalazi 26 pećina i sve se mogu obići čamcem, ali Modra špilja, koja se nalazi u istoimenoj oblasti, daleko je najpoznatija i često se poredi sa Plavom pećinom na ostrvu Kapri.
Modra špilja ima površinu od 24 m sa 12 m , a vode joj dostižu dubinu do 20 m. Najbolje vreme da je obiđete je između 11 časova pre podne i 12 časova, kada je dan sunčan, a more mirno. Tada sunce prodire kroz otvore na steni i, reflektujući belo peščano tlo, preplavljuje pećinu divnom plavom bojom – što predstavlja veličanstveno iskustvo koje se doživljava samo jednom u životu.